How do you know if you’ve ever had the measles (or the vaccine)? | Live smarter

How do you know if you’ve ever had the measles (or the vaccine)? | Live smarter
How do you know if you’ve ever had the measles (or the vaccine)? | Live smarter
--

Anyone who has been vaccinated against measles or has previously had the disease is protected against it. If you can no longer ask your parents, there is another way to find out whether your body has antibodies.

Als je voor 1965 bent geboren, dan heb je de ziekte waarschijnlijk gehad omdat die zo besmettelijk is, legt jeugdarts Caroline Schouten uit. Bijna iedereen kreeg toen mazelen, zegt ze.

Mensen die tussen 1965 en 1976 zijn geboren, hebben kans dat ze de ziekte niet hebben gehad. Ook werd er toen nog niet standaard gevaccineerd. Deze mensen lopen nu dus het risico op mazelen.

Sinds 1976 zit de vaccinatie tegen mazelen in het Rijksvaccinatieprogramma, samen met bof en rodehond. Dat is de BMR-prik die kinderen van veertien maanden nu krijgen, en nog eens met negen jaar.

Zo weet je of je beschermd bent

Je kunt drie dingen doen om erachter te komen of je beschermd bent tegen mazelen.

  • Vraag je vaccinatiebewijzen op bij het RIVM. Dat kan met dit aanvraagformulier. Binnen twee tot drie weken liggen ze op je deurmat. Maar let op: de registratie van vaccinaties is geleidelijk ingevoerd per provincie en voor bepaalde geboortedatums zijn geen vaccinaties geregistreerd. Welke dat zijn, lees je op het aanvraagformulier.
  • Om zeker te weten of je de ziekte hebt gehad of een prik hebt gekregen, kun je een bloedtest laten doen. Dan wordt in het bloed gekeken of je antistoffen hebt verkregen, zegt Schouten. Of door de ziekte door te maken, of door een vaccinatie.
  • Zijn je vaccinatiegegevens niet geregistreerd in jouw regio en wil je geen bloedtest doen, laat je dan opnieuw vaccineren als je twijfelt en je je zorgen maakt. Je krijgt dan een BMR-vaccinatie. In het BMR-vaccin zitten drie levende verzwakte vormen van de bof-, mazelen- en rodehondvirussen.
    Deze virussen zijn zo bewerkt dat ze iemand niet meer ziek kunnen maken. Nadat je het vaccin hebt gekregen, maakt het lichaam antistoffen aan tegen de virussen. De prik gaat via de GGD en is voor eigen rekening: 42 euro.

Waar krijgen volwassenen last van bij mazelen?

Volwassenen met mazelen hebben net als kinderen last van koorts. Zo’n drie tot zeven dagen na de koorts ontstaan er vlekjes en krijg je last van moeheid, verkoudheid en ook rode ogen.

Ook kunnen er bij volwassenen complicaties optreden, zoals een oor- of longontsteking. In de meeste gevallen gebeurt dit niet, maar als je ziek bent, is je immuunsysteem verzwakt. Je loopt daardoor het risico op andere infecties.

Om een vraag te kunnen stellen dien je in te loggen. Log in of maak binnen 1 minuut jouw gratis account aan.

Direct inloggen

Gratis account aanmaken

Beeld: Getty Images


Lees meer over:

Mazelen NUjij Slimmer leven


The article is in Dutch

Tags: youve measles vaccine Live smarter

-

NEXT Sunscreen left over from last year: is it still safe to use now?