Unheard of the Netherlands today versus NPO in court: this is what is going on | Media

Unheard of the Netherlands today versus NPO in court: this is what is going on | Media
Unheard of the Netherlands today versus NPO in court: this is what is going on | Media
--

Unheard Netherlands is today in court facing the board of directors of the NPO. The broadcaster does not agree with the periodic reports that it must submit to the NPO. According to ON! there is no legal basis for this.

De NPO verzocht ON! eind 2022 om de extra rapportages. Aanleiding hiervoor was de constatering van de ombudsman van de NPO dat de omroep zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie.

In de rapporten van de ombudsman staat onder meer dat de omroep de journalistieke code van de NPO heeft geschonden in Ongehoord Nieuws. Zo liet de omroep gasten in het tv-programma zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken doen.

Na de conclusies van de ombudsman stelde ON! een plan op. Daarin staat onder meer dat presentatoren training en coaching moeten krijgen, dat er op de website van de omroep een rubriek voor verbeteringen komt te staan en dat ON! een factchecker in dienst zal nemen. Met de rapportages wil de NPO er zeker van zijn dat de omroep de door hemzelf aangedragen verbeterpunten doorvoert.

Advocaat ON!: Rapportages zijn machtsvertoon van NPO

Maar eind september liet ON! in een uitzending van Ongehoord Nieuws weten een kort geding aan te spannen tegen de NPO. “We hebben het bestuur van de NPO heel lang gevraagd naar de wettelijke basis voor deze extra rapportages”, zei de advocaat van ON! Hakan Külcü in het programma.

Volgens Külcü biedt de Mediawet, die de NPO als grond voor de rapportages gebruikt, niet de mogelijkheid om dergelijke voorwaarden op te leggen. De raadsman spreekt van “machtsvertoon” van de NPO.

Eerder tekende ON! ook al bezwaar aan bij de onafhankelijke bezwaarcommissie van de NPO vanwege de verplichte rapportages. Het is niet duidelijk wanneer deze commissie zich over de klacht buigt.

Future ON! still uncertain within public broadcasting

The NPO requested outgoing State Secretary Gunay Uslu (Media) in the spring for provisional recognition of ON! to withdraw after Arnold Karskens’ broadcaster was imposed three sanctions. The board of directors saw no other option, because ON! would be reluctant to cooperate.

The broadcaster would also damage confidence in the NPO by spreading incorrect information and not acting independently and objectively. Uslu must make a decision on the future of ON by December at the latest! within public broadcasting.

The article is in Dutch

Tags: Unheard Netherlands today NPO court Media

-

PREV Pieter Omtzigt ignores the invitation from Today Inside
NEXT Minister Caroline Gennez (Forward): “More Belgians will be able to leave Gaza today and in the coming days” | read