The Media Girls write a book about the TV world: ‘No time for private life’ | Book & Culture

The Media Girls write a book about the TV world: ‘No time for private life’ | Book & Culture
The Media Girls write a book about the TV world: ‘No time for private life’ | Book & Culture
--

Showbiz seems like a glamorous world to many. But behind the scenes things are often very different, talk show editors Tamar Bot and Fanny van de Reijt know. They tell all about it in their successful podcast De Mediameiden. And now there is also a book.

“Onze collega’s waren eerst bezorgd over onze podcast. Ze zeiden: ‘Dit betekent het einde van jullie carrière, niemand wil meer met jullie werken”, zegt Van de Reijt in gesprek met NU.nl. Het tegendeel bleek waar te zijn. “De verzoeken zijn eerder toegenomen dan afgenomen.”

Niets stond het delen van geheimen van de televisiewereld nog in de weg. Dus kwam er het boek Bijna niets gebeurt toevallig. Bot en Van de Reijt nemen bekend Nederland flink op de hak. Daarbij sparen ze niemand: van flamboyante talkshowpresentatoren tot gedreven eindredacteuren, iedereen komt aan bod. Maar er is ook ruimte voor luchtige onderwerpen.

“Je moet de podcast en ons boek echt met een korreltje zout nemen”, zegt Van de Reijt. “Veel is ironisch en ik denk dat de meeste mensen dat ook wel weten. Niet alle BN’ers natuurlijk. Helaas heeft deze beroepsgroep vaak een groot ego”, voegt ze lachend toe. “In onze podcast en in ons boek sparen we onszelf ook niet. We laten zien dat wij ook redelijk hysterisch meedoen aan het hele mediacircus.”

Tips over bekende Nederlanders die vreemdgaan of andere privézaken laten de mediameiden links liggen. “‘Als een situatie voor iemand heel naar is geweest, dan gaan wij dat niet vertellen”, zegt Bot. “Wij zijn meer geïnteresseerd in wat BN’ers bestellen in een restaurant, dat maakt ze ook wat menselijker.”

‘Je collega’s zijn je beste vrienden’

De twee delen niet alleen hun leuke ervaringen in de showbizz, ze vertellen ook hoe hoog de werkdruk kan zijn. Toch denken ze niet aan een carrièreswitch. “In de tv-wereld voel je echt dat je leeft, het is nooit saai”, zegt Bot. Van de Reijt vindt het fijn betrokken te zijn bij het gesprek van de dag en dat ze mensen ontmoet die ze anders nooit was tegengekomen. “Je kunt er helemaal in opgaan, je hebt eigenlijk geen tijd meer voor een privéleven”, grapt ze. “Je collega’s zijn je beste vrienden.”

Maar de werksfeer in de televisiewereld kan soms een uitdaging zijn. Na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij verschillende televisieprogramma’s voelen Bot en Van de Reijt zich verantwoordelijk.

“Het is begrijpelijk dat nieuwe redacteuren zich laten meeslepen door de sfeer en denken dat het normaal is”, zegt Bot over de hoge werkdruk en de hiërarchie in de mediawereld. “‘What happens in Hillywood, stays in Hillywood’ was lange tijd het motto in Hilversum. Gelukkig zien we nu dat er stappen worden gezet naar een gezondere werksfeer, en daar dragen we graag aan bij met onze podcast en ons boek.”

‘Een grote hysterische musical over een talkshow’

“Beiden hebben we last gehad van stressklachten, en inmiddels weten we wanneer we een stap terug moeten doen en wanneer er grenzen worden overschreden”, vertelt Van de Reijt. “Maar het is essentieel om hierover te blijven praten met collega’s en elkaar te steunen. We zien dat de jongere generatie sowieso mondiger is. Ze weten dat ze niet alleen koffie horen te zetten en dat geschreeuw van de eindredacteur niet normaal is.”

Na een boek en een podcast hebben de mediameiden plannen om de entertainmentwereld te veroveren met een ander medium. “Een grote, hysterische musical over een talkshow lijkt me fantastisch”, lacht Bot. Maar een carrière op de voorgrond ziet het duo niet echt zitten. “Wij schrijven wel de scripts en maken een buiging aan het einde.”

Bijna niets gebeurt toevallig is vanaf 1 november te koop.

The article is in Dutch

Tags: Media Girls write book world time private life Book Culture

-

PREV Win book Los van Alles by Mariska Woertman
NEXT Herman Brusselmans immortalizes goodbye to smoking in new book: “My love will beat me in the head if I ever light up a cigarette again” | Ltd